چوب پلاست (wpc) به طور کلی از چوب، ترموپلاستیک ها و یکسری مواد افزودنی تشکیل شده است که هر بخش خود می تواند شامل موارد زیر باشد
بخش چوب شامل پودر خاک اره، فیبر چوب و غیره.
ترموپلاستیک ها عمدتا مواد نو و بازیافتی پلاستیکی مثل پلی اتیلن ها، پلی پروپینیل ها و پلی وینیل کلرایدها (PVC). البته چوب پلاست های پلی اتیلنی متداول تر هستند.
مواد افزودنی عوامل رنگ دهنده، جفت کننده، تثبیت ...
همه چیز درباره چوب پلاست ( جامعیت محتوا )
چوب پلاست (wpc) به طور کلی از چوب، ترموپلاستیک ها و یکسری مواد افزودنی تشکیل شده است که هر بخش خود می تواند شامل موارد زیر باشد
بخش چوب شامل پودر خاک اره، فیبر چوب و غیره.
ترموپلاستیک ها عمدتا مواد نو و بازیافتی پلاستیکی مثل پلی اتیلن ها، پلی پروپینیل ها و پلی وینیل کلرایدها (PVC). البته چوب پلاست های پلی اتیلنی متداول تر هستند.
مواد افزودنی عوامل رنگ دهنده، جفت کننده، تثبیت کننده های یو وی (UV)، فوم کننده ها و روان کننده ها که به حاصل شدن محصول نهایی مطلوب کمک می کنند.
آیا چوب پلاست سازگار با محیط زیست است؟
چوب پلاست از محصولات پسماندی و صد در صد قابل بازیافت حاصله از خود چوب، دور ریزهای چوب، پسماندهای کشاورزی و پسماندهای پلاستیکی به دست می آید. به طور کلی چوب پلاست (چوب پلاستیک) یک محصول دوستدار محیط زیست محسوب می شود. در طی فرآیند تولید چوب پلاست تقریبا تمام مواد ورودی مصرف می شود و پسماند خاصی به جای نمی گذارد. شاید تنها نکته منفی در این زمینه تولید آلاینده هایی نظیر کربن دی اکسید باشد که این مورد به وسیله فیلتر کردن آلاینده های خروجی تا حد زیادی جبران می شود.
آیا به رنگ مخصوص برای چوب پلاست (wpc) نیاز است؟
برخلاف سایر مواد مثل پلای وود (Plywood)، ام دی اف (MDF)، اچ پی ال (HPL) و غیره، چوب پلاست نیازی به محافظت از سطح ندارد و بنابراین در هزینه های پوشش سطح، کارگری و زمان صرفه جویی می شود.
آیا چوب پلاستیک در برابر آتش سوزی مقاوم است؟
تمامی محصولات چوب پلاستیک به خودی خود ضد حریق نیستند. اما معمولا محصولات با کیفیت دارای خاصیت ضد حریق هستند به این معنا که از شعله ور شدن آتش جلوگیری می کنند و خود باعث تشدید آن نمی شوند. از آن جایی که بخش قابل توجهی از کامپوزیت چوب پلاست از پلاستیک ساخته شده است به طور طبیعی میل به آتش سوزی به هنگام حریق در این محصول بالاست. ولی به واسطه مواد افزودنی و استانداردهایی که برای این محصول تعریف شده است این مشکل تا حد زیادی برطرف شده است.
آیا با ابزارهای نجاری می توان با چوب پلاستیک کار کرد؟
با یک محصول باکیفیت چوب پلاستیک می توان به سادگی با ابزارآلات متداول نجاری برای برش، سوراخ کاری، میخ کوبی و سنباده کاری کرد و از این جهت مشکلی وجود ندارد.
مزایای چوب پلاست (چوب پلاستیک) چیست؟
چوب پلاست (wpc) ویژگی های منحصر به فردی دارد که این موارد باعث شده است تا استفاده از آن در جای خود بسیار مفید و کمک کننده باشد. از جمله ویژگی ها و خواص چوب پلاست می توان به موارد زیر اشاره کرد
- مقاومت در برابر رطوبت
- مقاومت در برابر قارچ و کپک
- مقاومت در برابر ترک خوردگی
- مقاومت در برابر موریانه ها و حشرات
- دوستدار محیط زیست و ایمن
- قابلیت بازیابی و بازیافت
- قابلیت شستشو با مواد شوینده
- امکان مقاومت در برابر اسیدها
- عایق صدا و حرارتی
- خاصیت آنتی باکتریال
- امکان مقاومت در برابر خط و خش
- امکان مقاومت در برابر آتش سوزی
- مقاومت در برابر لغزش
- امکان مقاومت در برابر اشعه یو وی (UV)
- سازگاری با شرایط آب و هوایی مختلف
- بدون نیاز به پوشش رنگ
- دارای عمر مفید حدود سی سال
البته نکته حائز اهمیت این است که تمامی تولید کنندگان و برندهای موجود چوب پلاست لزوما تمام این استانداردها و کیفیت لازم را ندارند و باید در هنگام خرید به این موضوع توجه داشت و با درخواست از فروشنده وجود آیتم های بالا را در محصول بررسی کرد.
معایب چوب پلاست (چوب پلاستیک) چیست؟
از جمله معایب چوب پلاستیک این است که مثل چوب خالص و طبیعی نیست و آن حسی که چوب به عنوان یک موجود زنده دارد و به اطراف خود القا می کند را ندارد. به خصوص رگه های طبیعی که در چوب وجود دارد در چوب پلاستیک یافت نمی شود.
هم چنین چوب پلاست نسبت به چوب در برابر تغییرات دمایی زیاد کمی ضعف دارد و اگر محصول با کیفیت لازم ساخته نشده باشد می تواند بعدا اشکالات زیادی ایجاد کند.
خواص فیزیکی و مکانیکی چوب پلاست
چوب پلاستیک به واسطه خواص فیزیکی و مکانیکی منحصر به فردی که دارد می تواند در جای خود بسیار کارآمد باشد. در بخش زیر در فیکا به بررسی خواص فیزیکی و مکانیکی چوب پلاست می پردازیم.
خواص فیزیکی چوب پلاست
به خاطر ساختار ذاتی چوب پلاست که از چوب و پلاستیک تشکیل شده است، جذب آب بسیار کمی دارد و همین موضوع باعث شده است تا وقتی در معرض محیط های آبی قرار بگیرد تورم و باد کردگی ایجاد نشود. بنابراین به خاطر این خاصیت از چوب پلاست در محیط های در معرض آب و رطوبت مثل حمام، دستشویی و آشپزخانه استفاده می شود. هم چنین چوب پلاست انعطاف خوبی داشته و دوام بالایی دارد.
خواص مکانیکی چوب پلاست
در بخش زیر برخی از خواص مکانیکی مهم چوب پلاست ارائه شده است.
مقاومت برشی حدود ۲۷ مگاپاسکال
مقاومت خمشی حدود ۴۰ مگاپاسکال
از این رو می توان گفت چوب پلاستیک مقاومت خوبی در حوزه های مختلف دارد. وودپلاستیک (چوب پلاست) هم چنین مقاومت خزشی خوبی از خود نشان می دهد و استفاده از مواد جفت کننده (coupling agents) در طی ساخت آن نیز به بهتر چسبیده شدن آن به چسب ها کمک می کند. از آنجایی که چوب پلاستیک هیچ آبی جذب نمی کند بنابراین خبری از ترک خوردگی هم نخواهد بود. صفحات چوب پلاستیک امروزه به خاطر مقاومت در برابر جذب آب در کنار استخرهای شنا بسیار مورد استفاده قرار می گیرند.
مدول الاستیسیته پایین
صفحات چوب پلاست (wpc) مدول الاستیسیته بسیار پایینی دارند که در حدود یک دهم چوب است. بنابراین محصولات ساخته شده با چوب پلاست می توانند به شکل ها و فرم های مختلفی درآیند که این موضوع انعطاف بالایی به هنگام طراحی محصولات با چوب پلاست به دست می دهد. این موضوع به خاطر وجود محتوی و درصد بالای پلاستیک در درون چوب پلاست است.
صفحات چوب پلاستیک مقاومت تنشی و ممان اینرسی بالا و مدول الاستیسیته پایینی دارند و از این رو می توانند به عنوان یک متریال ایده آل در جای خود مورد استفاده قرار بگیرند.
کاربردهای چوب پلاست چیست؟
ویژگی ها و خواصی که در بالا به آن ها اشاره شد همگی باعث شده است تا از چوب پلاستیک در موارد مختلف و متنوعی استفاده شود و به عنوان یک متریال شناخته شده در صنایع مورد استفاده قرار گیرد.
از جمله کاربردهای چوب پلاست (wood plastic composite) می توان به موارد زیر اشاره کرد
- کفپوش چوب پلاست
- نمای ساختمان چوب پلاست
- دیوارپوش چوب پلاست
- پرگولا چوب پلاست
- آلاچیق چوب پلاست
- نرده چوب پلاست
- گلدان چوب پلاست
- نیمکت چوب پلاست
- سقف کاذب چوب پلاست
- پارتیشن چوب پلاست
- لوور چوب پلاست
- چارچوب های چوب پلاست
کفپوش چوب پلاست
کفپوش ها یکی از موارد استفاده اصلی چوب پلاستیک محسوب می شوند. استفاده از کفپوش های چوب پلاست برای فضای باز یکی از متداول ترین کاربردهای این متریال بوده که به روش های مختلف به کار می رود. استفاده از کفپوش چوب پلاستیک برای دور استخر، محوطه سازی، دکینگ ها، و مسیرها یک گزینه ایده آل محسوب می شود. چرا که اساسا در فضای باز به دلیل در معرض آب و باران بودن فراوان احتمالا پوسیدگی، قارچ گرفتگی، ترک خوردگی و سایر معضلات برای کفپوش های معمول مثل کفپوش چوبی وجود دارد. اما کفپوش های چوب پلاستیک (wpc) به خاطر مقاومت بالا در برابر آب، آفتاب، قارچ و کپک و ترک خوردگی چنین مشکلاتی را در پی نخواهند داشت. کفپوش های چوب پلاست علاوه بر مقاومت در برابر آب، به خاطر مقاومت در برابر لغزش و سر خوردگی بالایی که دارند برای استفاده دور استخر یک گزینه بی جایگزین به شمار می آیند.
ضمنا سهولت در تمیزکاری کفپوش های چوب پلاست با آب و مواد شوینده نیز یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار و مثبت در انتخاب این متریال برای موارد کاربرد این چنینی است.
اما یکی از نکاتی که در هنگام استفاده از کفپوش چوب پلاستیک باید مورد توجه قرار بگیرد این است که اکثر این نوع از کفپوش ها معمولا خیلی زود درخشندگی و شفافیت اولیه خود را از دست می دهند که برای حصول شفافیت اولیه باید مجددا با آب و مواد شوینده تمیز گردد. البته در انواع با کیفیت چوب پلاست این موضوع کمتر مشاهده می شود.
یکی دیگر از دلایل انتخاب کف پوش های چوب پلاست هزینه های نگهداری پایین آن در مقایسه با سایر موارد جایگزین است. چون که اساسا کفپوش های wpc به مواد پوششی و رنگ های محافظتی نیاز ندارند و تنها با یک شستشوی ساده می توان آن را به حالت ایده آل قبلی برگرداند. اما در کفپوش های ترمو وود یا چوبی باید به صورت مداوم و به دقت نگهداری صورت پذیرد تا کفپوش کیفیت اولیه خود را حفظ کند. بنابراین هزینه های مربوط به رنگ کاری و پولیش کاری در کفپوش های چوب پلاست وجود نخواهد داشت.
همان طور که اشاره شد کفپوش ها باید مقاومت خوبی در برابر خورشید و اشعه یو وی (UV) داشته باشند تا در اثر گذر زمان و تابش نور آفتاب دچار فرسودگی و آسیب نشود. از همین رو انتخاب کفپوش های چوب پلاستیک که مقاومت خوبی در برابر اشعه UV دارند می تواند یک گزینه ایده آل برای این منظور باشد.
هم چنین باید دقت شود که کفپوش های چوب پلاست خریداری شده باید استاندارد بوده و پایداری ابعادی خوبی داشته باشند به این معنا که با تغییرات شرایط محیطی به سادگی تغییر اندازه و ابعاد ندهند.
از دیگر موارد استفاده چوب پلاستیک می توان در کف بالکن ها، کف تراس ها، کف روف گاردن و حتی اسکله ها اشاره کرد. استفاده از کف بالکن، کف تراس و کف روف گاردن چوب پلاست از آن جهت اهمیت دارد که مثل فضای باز در معرض آب، باد، آفتاب و تغییرات دمایی هستند.
استفاده از چوب پلاستیک و کفپوش های wpc علاوه بر منازل در پروژه های شهری نیز مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال کف پوش چوب پلاست پل طبیعت تهران از جمله نمونه های معروف کاربرد این متریال در پروژه های شهری که اجرای این کار در انحصار شرکت فیکا است.
نمای ساختمان چوب پلاست
یکی دیگر از موارد کاربرد کامپوزیت چوب پلاستیک یا همان wpc استفاده در نمای ساختمان ها است. نما ساختمان چوب پلاست به دلیل مقاومت بالایی که در برابر شرایط جوی منطبق با فضای باز دارد همواره یکی از گزینه های مناسب برای این منظور است. نمای ساختمان با چوب پلاست اگرچه زیبایی و حس طبیعی چوب را نمی دهد ولی به خاطر مقاومت بالا در برابر رطوبت، آفتاب، ترک خوردگی، قارچ و غیره یک گزینه بی دردسر محسوب می شود. نمونه هایی از نماهای ساختمان ساخته شده از چوب پلاستیک را می توانید در بخش زیر ببینید
دیوارپوش چوب پلاست
استفاده از دیوارپوش های چوبی در اماکن و فضاهای مختلف از جمله داخل ساختمان، رستوران ها، کافی شاپ ها، مراکز تجاری، اداری و غیره کاربرد فراوانی دارد. امروزه با حضور متریال مقاومی مثل چوب پلاست (وودپلاست) این ماده نیز به گزینه های قابل اجرا برای این مورد اضافه شده است. نمونه ای از دیوارپوش های ساخته شده از چوب پلاست را می توانید در بخش زیر ببینید
پرگولا چوب پلاست
پرگولا (Pergola) انواع مختلفی دارد که بسته به نوع جنس و متریال آن دسته بندی می شود. پرگولا چوبی، پرگولا فلزی، پرگولا ترمو وود و پرگولا چوب پلاست از مهم ترین انواع این سازه به شمار می روند. معمولا از پرگولا به عنوان سایبان و یا سازه ای برای ایجاد فضای سبز استفاده می شود. شاید زیباترین نوع پرگولا را بتوان پرگولای چوبی دانست که البته متداول ترین نوع آن هم می باشد. اما پرگولای چوب پلاستیک باز هم به دلیل مقاومت بالا در برای شرایط جوی فضای باز یک گزینه نسبتا ایده آل محسوب می شود. نمونه هایی از پرگولای ساخته شده از چوب پلاستیک را می توانید در بخش زیر ببینید
آلاچیق چوب پلاست
آلاچیق ها هم مانند پرگولا به شکل ها و جنس های مختلفی وجود دارند که از آن جمله می توان به آلاچیق چوبی، آلاچیق فلزی، آلاچیق ترمو وود و آلاچیق چوب پلاست اشاره کرد. استفاده از آلاچیق های wpc به خاطر مقاومت خوب در برابر آب و آفتاب می تواند به عنوان یک گزینه مناسب انتخاب شود. ولی همان طور که می دانید حس و حال یک آلاچیق چوبی زیبا به هیچ عنوان قابل مقایسه با آلاچیق های دیگر به خصوص آلاچیق های فلزی نیست و نخواهد بود. مزیت آلاچیق چوب پلاست به نگهداری آسان و مقاومت خوبش در برابر شرایط جوی است ولی این بدان معنا نیست که یک آلاچیق چوبی به سادگی دچار تخریب و فرسودگی شود. اگر در آلاچیق های چوبی از رنگ های پوششی مناسب چوب استفاده شود و به صورت دوره ای تجدید رنگ انجام شود آنگاه طول عمر بسیار خوب و قابل توجه ای پیدا خواهند کرد. بنابراین استفاده از پرگولا یا آلاچیق ساخته شده از چوب پلاست همان طور که اشاره شد تنها یک انتخاب است که دردسرهای کمتری از بابت نگهداری دارد و نمی توان آن را جایگزین همیشگی و قطعی آلاچیق های چوبی دانست. نمونه هایی از آلاچیق های ساخته شده از چوب پلاستیک را می توانید در بخش زیر ببینید
نرده چوب پلاست
نرده های چوب پلاست یکی دیگر از کاربردهای چوب پلاستیک به شمار می رود که اتفاقا یکی از گزینه های بسیار مناسب برای این کار است. استفاده از نرده های چوب پلاست به دلیل دوام و کارایی بهتری که دارند برای تراس ها، بالکن ها، محوطه فضای سبز و هر جایی که به حصار کشی نیاز باشد مناسب خواهد بود. نمونه هایی از نرده های ساخته شده از چوب پلاستیک را می توانید در بخش زیر ببینید
گلدان چوب پلاست
امروزه استفاده از گلدان هایی غیر از گلدان های معمول که از جنس پلاستیک، سفال یا شیشه هستند متداول شده است. از جمله این گلدان ها می توان به گلدان های چوب پلاست و گلدان های چوبی اشاره کرد.
گلدان های چوبی زیبایی و حس بهتری نسبت به گلدان های پلاستیکی دارند. اما تنها معضل گلدان های چوبی را می توان به مقاومت کمتر آن ها در برابر آب و رطوبت دانست. گلدان ها و فلاورباکس های چوب پلاست به دلیل مقاومت در برابر آب و رطوبت و نزدیکی به حالت چوبی این نقیصه را برطرف کرده اند و به عنوان یک گزینه ایده آل در این زمینه مطرح شده اند. نمونه هایی از گلدان های چوب پلاستیک و فلاورباکس های چوب پلاستیک را می توانید در بخش زیر ببینید
نیمکت چوب پلاست
همان طور که می دانید نیمکت ها و میزهای چوبی و فلزی بخش عظیمی از صنعت میز و نیکمت را به خود اختصاص داده اند. نیمکت های فلزی معمولا در فضاهای باز بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند چون در حالت کلی مقاومت بالاتری نسبت به نیمکت های چوبی دارند. اما با همه این شرایط از نیمکت های چوبی به دلیل زیبایی و جذابیت بیشتری که دارند نیز استفاده می شود. نیمکت های چوب پلاستیک که ترکیبی از نمای چوب و مقاومت پلاستیک در برابر رطوبت هستند در اینجا می توانند مفید و کاربردی باشند. نمونه هایی از نیمکت های ساخته شده از چوب پلاستیک را می توانید در بخش زیر ببینید
سقف کاذب چوب پلاست
از جمله کاربردهای جدید چوب پلاستیک را می توان در ایجاد سقف کاذب با چوب پلاست دانست. استفاده از سقف کاذب چوب پلاست در مراکز عمومی و تفریحی مانند رستوران ها، کافه ها، مراکز خرید و تفریحی می تواند به عنوان یک گزینه ایده آل و جذاب مورد توجه قرار بگیرد. نمونه ای از سقف کادذب های ساخته شده از چوب پلاستیک را می توانید در بخش زیر ببینید
پارتیشن چوب پلاست
پارتیشن ها معمولا برای جداسازی و قسمت بندی بخش های مختلف یک فضا مورد استفاده قرار می گیرند. پارتیشن های چوب پلاست از جمله محصولات تولیدی حاصله از کامپوزیت چوب پلاستیک (wpc) است که می تواند برای پارتیشن بندی فضای ادارات، مراکز آموزشی و غیره مورد استفاده قرار گیرند. نمونه ای از پارتیشن های ساخته شده از چوب پلاستیکیک را می توانید در بخش زیر ببینید
لوور چوب پلاست
لوور، نوعی سایه بان است که به منظور شکست شدت نور خورشید و همچنین کاهش حرارت در مناطق گرم مورد استفاده قرار می گیرد. لوورها کاربرد معماری و تاسیساتی دارند و معمولا از آلومینیوم و آهن ساخته می شوند. اما یک نوع جدید از لوورها می توان به لوور چوب پلاستیک اشاره کرده که نمونه هایی از آن را در بخش زیر می بینید
چارچوب های چوب پلاست
چارچوب های درب و پنجره از مواد مختلفی ساخته می شوند که انواع متداول آن از نوع فلزی، چوبی و یو پی وی سی است. چارچوب های درب و پنجره چوب پلاستیک هم به عنوان یکی دیگر از انواع متریال مورد استفاده در این بخش در حال استفاده است. البته لازم به ذکر است که درب های چوب پلاستیک هم وجود دارند که مزایا و معایب مربوط به خود را دارند. نمونه هایی از چارچوب های درب و پنجره های ساخته شده از چوب پلاستیک را می توانید در بخش زیر ببینید
فرآیند تولید چوب پلاست چگونه است؟
چوب پلاستیک (wood plastic composite) را می توان به روش های مختلفی تولید کرد که از جمله این روش ها عبارتند از
- تولید چوب پلاست به روش اکستروژن (Extrusion)
- تولید چوب پلاست به روش قالب گیری تزریقی (Injection Molding)
- تولید چوب پلاست به روش قالب گیری فشاری (Compression Molding)
- تولید چوب پلاست به روش قالب گیری صفحه ای (Plate Molding)
- تولید چوب پلاست به روش پالتروژن (Pultrusion)
- تولید چوب پلاست به روش تف جوشی لیزری (laser Sintering)
- تولید چوب پلاست به روش مدلسازی مقدار ماده سوختنی (Fused Layer Modeling)
از بین روش های بالا دو روش آخر روش های جدید محسوب می شوند که به تازگی در جهان مورد استفاده قرار گرفته اند. اما متداول ترین روش تولید چوب پلاست، تولید چوب پلاست به روش اکستروژن (Extrusion) است که در بخش زیر به طور خلاصه شیوه کار آن توضیح داده شده است.
خرید چوب پلاست
برای خرید چوب پلاست یا استعلام قیمت چوب پلاست هم می توانید به صورت حضوری و از شرکت فیکا در تهران نیاز خود را تامین کنید و هم می توانید مستقیم از خود کارخانه و فروشنده چوب پلاست فیکا خرید خود را انجام دهید .